Министерството на образованието и науката (МОН) разработи модел за проследяване на

...
Министерството на образованието и науката (МОН) разработи модел за проследяване на
Коментари Харесай

МОН ще проследява реализацията на завършилите професионално образование

 Министерството на образованието и науката (МОН) разработи модел за следене на реализацията на приключилите професионално обучение и образование, заяви пресцентърът на МОН.

Инструментариумът включва детайлно изложение на логаритъма, по който се организират надеждни проучвания, показване на регистрите и наличните административни данни, посредством които може да се наблюдава реализацията, както и модел на анкетно изследване, посредством което да се добавят изчезналите данни в административните регистри - да вземем за пример - удовлетвореността от добитите умения и приложимостта им в трудова среда или при продължение на образованието в по-висока степен.

Този инструментариум може да се ползва на национално и на регионално равнище, както и на равнище учебно заведение. Той може да бъде уголемен със относително следене на реализацията на разнообразни випуски, съпоставяне при реализацията на приключилите разнообразни посоки, относителен разбор на реализацията в другите териториални области и връзката сред икономическото развиване на областите с предлаганите от просветителната система професионални квалификации.

Моделът е изработен след цялостен разбор на всички административни данни за всички приключили професионално образование и образование ученици на учебни заведения с професионални паралелки в областите Бургас, Стара Загора и Враца през 2018 година Той включва обхватни данни от административните регистри в образованието и пазара на труда в комбиниране с анкетно изследване измежду приключилите в три области.

Анализирани са данни за 2841 младежи по отношение на бързината на нахлуване на пазара на труда, тяхната претовареност, приходи, трудова подвижност, продължение на обучение в системата на висшето обучение. В допълнение през 2020 година е проведено онлайн анкетно изследване, в което са се присъединили 484 младежи и са дали своята субективна оценка на приложимостта на добитите познания и умения, и удовлетвореността от професионалната подготовка, добита в учебно заведение.

Моделът е основан в границите на плана " Пилотно следене на реализацията на приключилите ПОО ", по програмата " Еразъм+ ", с подизпълнител за " Индъстри Уоч Груп " и с присъединяване на районните ръководства на образованието в трите области.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР